Αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα μεταξύ των αγωνιστών του 1821 στην Κρήτη. Μαζί με τα αδέλφια του Γεώργιο και Ιωάννη, διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην οργάνωση και την εξάπλωση της Επανάστασης στο νησί.
Γεννήθηκε το 1769 στον Ασώματο του Αγίου Βασιλείου και το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ. Μελχισεδέκ ονομάστηκε το 1810 όταν χειροτονήθηκε ιερομόναχος στη Μονή Πρέβελη, όπου μόλις επτά χρόνια αργότερα αναδείχθηκε ηγούμενος της Μονής.
Κατά την προεπαναστατική περίοδο μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και λίγο μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης στην Πελοπόννησο ίδρυσε μαζί με τους αδερφούς του Ιωάννη και Γεώργιο τα πρώτα ένοπλα σώματα του Αγώνα στην Κρήτη. Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις, ύψωσε την πρώτη επαναστατική σημαία στον Αϊ-Γιώργη το Μεθυστή, κηρύσσοντας ανεπίσημα την Επανάσταση στο νησί στις 24 Μαΐου του 1821. Στη συνέχεια ηγήθηκε σε πολλές νικηφόρες μάχες που ξέσπασαν κυρίως στην ενδοχώρα του Ρέθυμνου, αλλά και των Χανίων. Επίσης, τον Μάιο του 1822 συμμετείχε στη Γ' Συνέλευση των Κρητών, στους Αρμένους Χανίων, όπου ανέλαβε καθήκοντα φροντιστή υπό τον γενικό έπαρχο Κρήτης, Μιχαήλ Κομνηνό Αφεντούλιεφ.
Ο «Τσουδερογούμενος», όπως τον αποκαλούσαν σκοτώθηκε ηρωικά στο Πολεμάρχι Χανίων στις 3 Φεβρουαρίου του 1823, σε μάχη που δόθηκε για την κατάληψη του Πύργου Κισάμου.
Το Ολοκαύτωµα στην εκκλησία της «Παναγίας της Λαµπηνής»
Ο Γ. Τσουδερός στο πλευρό του Νταλιάνη - Η Μάχη στο Φραγκοκάστελλο
Τα γεγονότα στην Παναγία την Οδηγήτρια
Το τέλος των Αγίων Τεσσάρων Μελαμπιανών Μαρτύρων και αγωνιστών